Karadeniz’deki durumun yarattığı çekinceler navlunlara da yansımaya devam ediyor. Kerch boğazındaki beklemeler bölgeye girecek olan gemilerin navlunlarını bir anda yukarıya attı. 3.000 ton Azov-Samsun buğday işleri tekrar 30 dolar/ton civarına çıktı. Rostov-Mersin taşımaları ise 62-63 dolar/tona çıktı.
Rusya-Ukrayna ve Tahıl Koridorunun iptali de konvansiyonel koster taşımacılığına yansıyor. Bir kere şunu söyleyebiliriz: Karadeniz armatörler açısından ikiye bölünüyor olabilir. Bir tarafta Rusya’ya gidip Ukrayna’ya gir(e)memeyi göze alanlar, diğer yanda ise tam tersi Ukrayna’ya giderken Rusya’yı gözden çıkartanlar... Bunun ilk yansımasını Sulina ve Bistroye kanalının önündeki birikme olarak görüyoruz. Tahıl koridorunun iptaliyle yükler bu bölgeye hücum etti. Aynı anda üç şey birden arttı ve ilginç bir denge ortaya çıktı: yüklerin sirkülasyonu, beklemeler ve yükleri iptal edenler. Eğer bu denge yükleri iptal edenler havlu atıp başka bölgelere yönelirse ve yük hacmi artmaya devam ederse muhtemelen navlunları artmaya zorlayacak şekilde bozulur. Ama bunun dışındaki bölgelerde bir beklenti içinde olunabilir mi?
Reni-Marmara 5.000-6.000 ton işleri geçen hafta geldiği düşük 30’larda seyrine devam etti gibi. Dediğim gib yukarıdaki dengeyi gözlemeye başlayacağız, ilk izlenimler artacağı yönünde. Reni-Izmail’den Orta ve Doğu Akdeniz’e 5-6K DWT taşımalar yine 45 dolar/ton civarındaydı. Çelik taşımalarında 5.000 ton bazlı Novorossiysk-Marmara işleri yine ve maalesef 20-21 dolar/ton civarında kaldı. Reni'de olması beklenen şey Rusya için olmayacak gibi.
Büyük tonaja geçersek, Baltık Kuruyük Endeksi (BDI) geçen haftaki şaşırtıcı düşüşünü geri aldı. Endeks geçen hafta 978 puana gerilemişti bu hafta tekrar 1.110 puana geldi. Baltık Supramax Endeksi ise tam tersine 758 puandan 726 puana geriledi. Handysize Endeksi sabit kaldı sayalım…400 puandan 396’ya ufak gerilemeyi sabit sayarsanız. Neticede hala yukarıya yönelemediği bir gerçek.
Bu arada şunu ekleyeyim: büyük tonajlarda bu rakamlar ve trendler ne yazık ki pek hayra alamet değil. Mevsim normallerine tamamen aykırı bir hareket seyri var ve bu şartlar önümüzdeki mevsimsel beklentiler için de pek hayırlı gözükmüyor.
Günlük gelirler ve rotalara göz gezdirelim. Handysize ortalama günlük gelirleri 7.369 dolar/günden 7.123’e geri çekildi. Karadeniz-Akdeniz içi bağlantılar raporlara göre ufak bir toparlanma gördü. Bence Tahıl Koridoru’nun olmadığı bir ortamda bu yorumlar yanıltıcı ve bu hafta rakam vermesem daha iyi olacak…Kaldı ki Güney Amerika-Continent rotası gibi daha iyi navlunların konuşulduğu bir rotada bile geçen haftaki 10.900’den 9.861 dolar/gün ortalamaya düşüldü…
Handysize konusunu anladık da Supramax neden geçen haftaki 8.350 dolar/günden bu hafta 7.989’a düştü? Buyrun kısa analiz: Karadeniz-Uzakdoğu çıkışları geçen hafta 10.625’e gelmişti ama Tahıl Koridoru’nun durmasıyla 10.000 dolar/güne geri çekildi. Meksika Körfezi-Uzakdoğu geçen hafta 15.000 dolar/günü görmüştü, bu hafta ise 12.500 dolar/güne doğru inişe geçti. Son olarak Uzakdoğu’daki ortalamalar da geçen hafta çıktığı 7.898 dolar/günden 7.719 dolar/güne düştü.
Satışlarla kapatalım…
Kısa süre önce piyasaya çıkan “Ben Rinnes” (35K DWT 2015 Çin) 16,5 milyon dolara satıldı. Bu fiyata Cargill’e 2 senelik endeks bazlı kira da dahildi. Bu geminin kardeşi sene başında 17,5 milyon dolara satılmıştı. Geminin Seahorse tipi olduğunu söylemekte de fayda var. Bunun dışında bir handysize satışı olmadı. 2010-2011 Çin inşası gemilerden bu hafta piyasaya çıkan 2011 inşası 32K DWT bir handy de 10 milyon dolar civarı fiyat beklentisi içindeydi.
Supramax satışlarında 57K DWT 2010 Çin inşası “Rhine Confidante” 11 milyon dolara el değiştirdi. 56K DWT 2007 Japon inşası “Jenny M” ise 12,5 milyon dolara, aynı yaştaki 53K DWT Çin inşası “RHL Marta” 10 milyon dolara satıldı. 2009 Çin inşası kardeş dizayn “Giscours” da aynı fiyata gitti.
Handysize ve supramax navlunları birbirine yaklaşırken fiyatlar da birbirine benzemeye başladı.
İyi haftalar…
Yorumlar ( 0 )