Gemilerde kullanılan ekipmanların kullanım şartları ve bakım-tutum standartlarını içeren belgelerin eksiksiz ve tam olması; can ve mal emniyeti açısından önemli bir konudur. Bu hususların, gerek duyulduğunda, her an tek tek kontrol edilmesi elbette mümkün olmayabilir. Örneğin, denizde emniyet ve gemi güvenliği hususlarını ihtiva eden birçok ekipmanın milli ya da uluslararası standartlara uygunluğunun belgeler ve uygulamalar üzerinden kontrol edilmesi çok zaman alıcı ve zor bir işlem olacaktır. Diğer yandan bu durum, ilgililerin sorumluluğunu da ortadan kaldırmamaktadır. Bununla birlikte, liman denetlemelerinde karşılaşılan bu gerekliliklerden bazılarının kimi zaman çok can yaktığı da ortadadır.
IMO sirkülerleri ile STCW, SOLAS ve MARPOL’a dayalı uygulamaların standartlarını ve yeterliliğini ortaya koymada bir araç olan sertifikasyonların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Özellikle, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD’nin New York şehrindeki İkiz Kulelere yapılan saldırı sonrasında ortaya çıkan güvenlik endişeleri; diğer mal ve hizmet taşıyan platformlarda olduğu gibi gemilerde de her şeyin belgelendirilmesini şart koşan bir düzen yaratmıştır. Bürokrasinin arttığı bu dönemde sertifika ya da benzeri ispat yükümlülüğü gerektiren ‘‘Kağıtlar’’; denizcilerin meslek yaşamında farklı ve önemli bir yere oturmuştur.
Örneğin, şartların yerine getirildiğini kanıtlamak için cihaz, malzeme ve ekipmanların sertifikalandırılması gündeme gelmiştir. Örneğin ‘‘Yük Gemisi Telsiz Emniyet Belgesi’’ ya da ‘‘Yük Gemisi Teçhizat Emniyet Belgesi’’ gibi ibraz edilen sertifikalar.
Bu durum, sadece cihaz, malzeme ve ekipmanların sertifika kağıtlarıyla kalmamış, örneğin, gemiadamlarının gemilerdeki istihdamları için gerekli olan tüm belgeler; denizciler arasında ‘‘Kağıtlar’’ olarak anılmaya başlanmıştır. Gemiadamı cüzdanından, sağlık raporu ya da sağlık cüzdanına kadar birçok belge ‘‘kağıtlar’’ olarak denizcilerin literatürüne girmiştir.
Artık denizciler arasında; ‘‘Kağıtları şirkete verdim’’ ya da ‘‘Kağıtları tekrar toplayayım gemiye çıkacağım’’ gibi konuşmalara şahit olabilirsiniz.
Netice itibarıyla; farklı bir kıtada gerçekleşen bir terör olayının uluslararası boyuttaki etkileri; bilinen bir kelimeyi, deniz hayatımızda değişik anlamda bir şekle sokmuştur: ‘‘Kağıtlar’’.
Güvenlik, emniyet ve ispat yükümlülüğünün yarattığı yoğun bürokrasinin bize hediye ettiği bu ‘‘Kağıtlar’’ın ibrazı bütün meseleyi çözüyor mu?
Elbette hayır… Gerçekçi ve dürüst olmayan uygulamalar ile kalite standartlarına sahip olmadan alınan tüm sertifikalar gerçek manada birer ‘‘Kağıt’’tan ibarettirler. Ancak, özveri ve mükemmeliyetçi bir yaklaşım sistemi ‘‘Kağıtları’’ın değerini artıracaktır.
Gemi ve liman denetlemelerindeki ciddiyet de ‘‘Kağıtlar’’ın geri dönüşümünü daha değerli ya da değersiz kılacak bir ironi yaratma potansiyeline sahiptir. Bu durum, denetleyen ve denetlenenin durumsal farkındalığını test edecek ‘‘Kağıtlar’’ın sürekli dinamik ve yenilenme süreçlerine açık olduğunu gösterir niteliktedir.
Yorumlar ( 0 )